Elegancki stół – dobrze zaplanuj

Wiadomo, że kiedy prowadzimy dom, to siłą rzeczy będziemy przyjmować gości. Na ten czas powinniśmy zastanowić się jak przygotować nasz stół. Jest to bardzo ważne, aby nasi goście czuli się dobrze i nas podziwiali. Musimy przede wszystkim zastanowić się ilu gości będzie na naszej kolacji, bowiem najważniejsze jest ustalenie, czy wystarczy nam zastawy dla wszystkich. Jeśli mamy kilka zestawów, a nie mamy odpowiedniej liczby w jednym, wówczas możemy skompletować zastawę z kilku, jednak musimy pamiętać, żeby każdy element pasował do siebie fakturą czy motywem i kolorem. Dokładnie tak samo musi być z potrawami, nie mogą być przypadkowe. Każda musi być przemyślana, smaki nie mogą się ze sobą gryźć. Fajnie by było, gdyby kolor tych potraw był zbliżony do koloru zastawy i wystroju stołu. Pamiętajmy, że ilość talerzy musi być dobrana do ilości potraw, jakie chcemy zaserwować. Niewybaczalnym błędem byłoby podawanie kliku potraw na jednym talerzu. Podobną zasadę musimy zastosować odnośnie sztućców.